Вівторок, 30 Квітня, 2024

Касл-Хілл (Castle Hill) – від розкоші до занепаду і знову до кращого майбутнього

Про Нью-Йорк можна говорити багато позитивного чи негативного, але справедливим буде сказати, що це місто з багатоманітною культурою. Тут можуть поряд проживати латиноамериканці та європейці, афроамериканці та вихідці з Індії чи Китаю, тут є російськомовні квартали і навіть місця, де компактно проживають мусульмани. А отже, «Велике яблуко» (The Big Apple) характеризується своїм різноманіттям в культурі, етносах, що тут живують, а також в архітектурі. Зокрема, подивіться на Касл-Хілл (Castle Hill), що у Бронксі – тут переплелось все, про що ми вище говорили. Можливо й ви проживаєте чи проживали в цьому районі? Ні. Гаразд. Але впевнені, що вам буде цікаво дізнатися про архітектурні особливості цього місця. Детальніше про це розповість видання bronx-future.com.

Історичні особливості появи Касл-Хілл (Castle Hill)

Як зазначає видання nytimes.com, Касл-Хілл (Castle Hill) не взявся ні звідки. З давніх-давен тут проживали індіанці, що входили до алгонкінської народності і які називали себе племенем «ленапе», що означало “народ”. Цю місцевість індіанці називали Lenapehoking. Територія, де вони проживали, охоплювала проміжок між річками Гудзон та Делавер. Поряд проживали племена манхеттенців, веккуесгіків і сіваной ваппінгерів на півдні та танкітеке, сінцінк і кітчаванк ваппінгерів на півночі.

Але прийшла пора Великих географічних відкриттів, і в Північну Америку припливли європейці. Першими на землі Касл-Хілл (Castle Hill) вступили Джованні да Верраццано в 1524 році та Генрі Хадсон в 1609 році. Наступними тут з’явилися голландські поселенці. Це вже був 1620 р. І лише потім, в 1640 р., – англійські. Останні знайшли тут укріплене індіанське поселення, яке знаходилось на березі протоки Іст-Рівер, і заснували своє. Поряд в 1642 р. поселення Вестчестер заснували і голландці. В ті давні часи це поселення знаходилось на території сучасного Бронкса і фактично включало його. До 1775 р. Вестчестер був одним із найбагатших частин колонії Нью-Йорк. Війна за незалежність вплинула на цей район. Його було спустошено. Але вже через 5 років після війни він знову піднявся з руїн і тут проживало понад 24 тис. населення.

Касл-Хілл (Castle Hill) в ХІХ ст.

Пройшло 150 років, і район отримав нове життя. В 1868 р. на місці поселення індіанців, англійців та голландців виріс багатий район, де планували жити заможні люди, яким набридла міська метушня. А Касл-Хілл (Castle Hill) якраз знаходився на околиці Нью-Йорка, який тоді почав активно розширятися. В ці роки квартал отримав назву «Castle Hill-on-the-Sound». Його мешканці крім дорогого житла отримували можливість милуватися прекрасними видами на Гудзон та Лонг-Айлендську протоку. Будинки, де мали жити нові мешканці, мали східно-європейський стиль, а також відповідали стилю «великих палаццо».

Сприяло популярності цього заміського району і проведення залізниці, яка проходила через Касл-Хілл (Castle Hill), а тому сюди було зручно добиратися не лише екіпажем. Також залізниця забезпечила довезення сюди товарів та матеріалів, а тому цей район почав розбудовуватися активніше.

Пройшло ще 30 років і в 1895 р. було створено компанію для будівництва в цьому районі готелю та вілл для туристів. Готель так і не збудували, а ось вілли все ж постали тут. А отже, багаті нью-йоркці отримали можливість відпочивати в Касл-Хілл (Castle Hill).

В цьому ж році Касл-Хілл (Castle Hill) перетворився на один із торговельних центрів Нью-Йорка. Справа в тому, що тут відкрили торговельну зону, а отже, сюди приїжджало багато покупців та продавців.

ХХ ст. і нові віяння в архітектурі та містобудуванні

Попереднє століття докорінно змінило архітектурне обличчя Бронкса. Змінився Касл-Хілл (Castle Hill). Сюди було проведено лінії метро та автостради, тут виросли багатоповерхівки для робітників та імігрантів. Будинки мали багато поверхів, товсті стіни та великі квартири. Сюди почали переїжджати, ті, хто не мав змоги платити за житло на Манхеттені (Manhattan) чи в Брукліні (Brooklyn). А тому цей район змінив склад свого населення.

В 1911 р. в цьому районі було збудовано великий завод Федеральної компанії по виробництву картриджів (Federal Cartridge Company), який давав роботу великій кількості людей. Завдяки цьому підприємству розвивалися й інші підприємства.

В 30-ті роки в цьому районі продовжили далі будувати багатоповерхівки, а тому населення району стабільно зростало. Завдяки метро нові будівлі з’являлись переважно вздовж лінії метрополітену IRT Pelham Line на Вестчестер-авеню та поряд Castle Hill Avenue. Там раніше ходив трамвай. Будувались переважно триповерхівки, які стояли тісно і не мали достатньо простору для відпочинку. Популярність також здобули вищі будинки, адже ця місцевість користувалась попитом в орендарів. В ці роки тут було багато переселенців з Європи, які спочатку покинули свою батьківщину: Ірландію, Італію, Німеччину, а після цього були змушені також виїхати з Нижнього Манхеттена (Manhattan). Частина земель Касл-Хілл (Castle Hill) спеціально не забудовувалась, щоб пізніше збудувати тимчасове житло типу «A Quonset hut» – це легкі збірні конструкції з гофрованої оцинкованої сталі. Це житло планувалось для ветеранів світової війни, які в цей час повертались додому і демобілізувались.

Що змінилось в середині та другій половині ХХ ст.

Тенденція до забудови цього району продовжилась і в 50-ті роки, коли на замовлення міста тут було збудовано кілька тисяч нових будівель. А поряд провели швидкісну автомагістраль Брукнера, що пришвидшила час доїзду з центру міста на цю околицю. В 1959 р. тут було збудовано Будинки Касл-Хілл (Castle Hill Houses), а отже, зросла кількість будівель майже на 2000 штук.

В 70-ті роки кошти на продовження будівництва перестали поступати, а тому цей район почав занепадати, адже інфраструктура для його розвитку була відсутня. А тому тут запанувала злочинність та бідність. Лише в 90-ті роки сюди прийшли інвестиції.

Касл-Хілл (Castle Hill) сьогодні

Коли востаннє були на Касл-Хілл (Castle Hill)? Ще не так давно сюди краще було б не заходити. Злочинність, наркоманія, закинуті руїни і жодних перспектив для молоді цього району. Зараз є певні зміни. Район частково позбувся свого минулого. Рівень злочинності зменшився. Зросла забудова. Навіть деякі люди починають сюди повертатися після того, як були змушені виїхати. Зараз це «тихий район» каже Ф. Гонсалес, який керує округом, куди й входить Касл-Хілл (Castle Hill). Найбільша проблема району зараз – це корки. Посадовець продовжує і каже, що хотів би, щоб саме це й надалі було проблемою, а не злочинність. Раніше тут було чутно постріли, а наркотики були у вільному доступі. В 1990 р. на одній з поліцейських дільниць, куди й входив Касл-Хілл (Castle Hill) була така статистика: 50 вбивств і майже 2000 крадіжок. Але вже до кінця століття ця кількість кардинально скоротилася.

Якщо раніше тут проживали європейці, то зараз латиноамериканці, афроамериканці, азіати та італійці. Більшість мешканців Касл-Хілл (Castle Hill) називають себе латиноамериканцями.

Район зараз переважно житловий. Будинки діляться на 2 сім’ї. Вони розташовані окремо. Тут є чимало магазинів, торговельних центрів, місць для відпочинку дітей, як Bronx YMCA, також Kips Bay Boys and Girls Club. Мешканці можуть відпочивати в ресторанах, відвідувати басейни, є ряд шкіл, які, щоправда, демонструють низьку успішність, та бібліотек.

Отже, район Касл-Хілл (Castle Hill) все ще живе і демонструє тенденцію до покращення, чи не так?

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.